Improviserend samenspel

Improviserend samenspel

Improviseren is van te voren nog niet weten hoe je muziek gaat klinken. Dat kan onzekerheid oproepen, een rustig afwachten of een opgewonden: er gaat wat gebeuren! Wanneer wordt geluid muziek? Hoe kan ik mijn eigen muziek laten ontstaan, ook als ik ‘geen idee’ heb? Op ieder muzikaal of technisch niveau kan je improviseren en samen spelen.

Er zijn vele methodes om (met meer of minder spelregels) te improviseren. Maak kennis met de verschillende benaderingen en onderzoek welke voor jou interessant zijn om je verder in te ontwikkelen, of op je werk te gebruiken. Je begint bij wat je kan en wat er is. Van hier uit ga je op muzikaal avontuur.

Workshops en individuele lessen

  1. Klankspel voor iedereen met en zonder muzikale vooropleiding. Een verkenning van instrument of stem en interactie in samenspel.
  2. Improviserend samenspel voor beginnende strijkers met muzikale elementen als dynamiek, ritme, melodie, vorm en samenklank.
  3. Improviseren met akkoordschema’s en ritmische ‘groove’ voor gevorderde strijkers die in een bandje willen kunnen spelen.
  4. Cursus muziek theorie voor orkest of koor. Middels improvisatie oefeningen worden de belangrijkste theoretische begrippen hoorbaar en praktisch getraind.
  5. ‘Impro Lab’. Voor gevorderde amateurs en professionele muziekdocenten een ochtend sessie met verschillende werkvormen en praktisch lesmateriaal.  

Ervaringen van deelnemers:

Het was voor mij een nieuwe ervaring om eens los te komen van bladmuziek en dat is ook een belangrijke reden om mee te doen.

Goed opgebouwd van simpel naar meer complex, in duidelijke stappen.

Kaders zijn erg belangrijk en helpen enorm om uit de voeten te kunnen met een opdracht, geven houvast.

Ik heb genoten van de bijeenkomst!

Ik vond de verschillende onderdelen heel afwisselend. Soms heel vrij en soms met een kader plus mogelijkheden om mee te experimenteren. 

Ik ben geïnspireerd geraakt door de bijeenkomst. Niet alleen vanwege de inhoud, maar ook door de anderen en hun verhalen over waar ze mee bezig zijn en hoe.

De opzet van de manier waarop je het lied analyseert vind ik duidelijk en fijn: ik ga de komende tijd me oefenen in het zingen van een bas lijn.